El Govern condiciona el desplegament a Espanya del 5G xinès al fet que Pequín ofereixi garanties de seguretat i privacitat
La tecnología de la empresa china Huawei, acusada por EEUU de ser una herramienta del espionaje chino, está muy presente en la red 5G española
La posición española coincide con la postura recomendada por la UE. Bruselas ha llevado a cabo una extensa investigación de la tecnología china 5G desde finales de 2019, cuando EEUU impugnó a su principal fabricante en este sector, Huawei, acusándolo de dejar agujeros de seguridad en sus dispositivos que permiten el espionaje y los ciberataques de los hackers que trabajan para el Gobierno de su país.
China y Huawei negaron desde el principio las acusaciones. Aunque Bruselas no ha encontrado pruebas que demuestren esa estrategia oculta por parte del fabricante y tampoco ha pedido a los estados miembros que eviten los productos chinos, sí que ha desarrollado un extenso paquete de medidas de seguridad para intentar blindar la seguridad de la red 5G europea.
España es uno de los países europeos que ha hecho una mayor apuesta por el 5G. La visita del mandatario del gigante asiático, director de la Comisión de Asuntos Exteriores del Partido Comunista de China, se produce horas después de que Telefónica encendiera oficialmente su red 5G, dando el pistoletazo de salida en la carrera entre operadores. Telefónica promete lograr una cobertura del 75% de la población antes de final de año. Vodafone comenzó a conectar ciudades con su 5G en el verano de 2019 y ya está disponible en las principales urbes, mientras que se espera que Orange siga estos pasos y empiece a ofrecer este servicio en las próximas semanas.
El 5G està cridat a protagonitzar una nova revolució en les telecomunicacions, augmentant la velocitat de transferència de dades i disminuint la latència. Això pot resultar clau en processos com la computació en el núvol, la robotización o la intel·ligència artificial. S’espera que el 5G impulsi l’automatització en sectors com la indústria, el transport, la banca, el turisme o la sanitat, així com que faciliti l’enlairament definitiu de negocis com el de la llar intel·ligent i la Internet de les Coses.
No obstant això, la denúncia dels EUA sobre la tecnologia xinesa va posar en dubte tot el desplegament, ja que diversos equipaments fabricats per Huawei, com els dispositius que s’usen per a la transferència de dades entre l’emissor i l’antena que el rep, són dels més avançats del mercat. Les empreses estatunidenques es troben a molta distància i encara que la finlandesa Nokia i la sueca Ericsson són dues de les companyies més avançades a Europa en el desenvolupament de la tecnologia 5G, no arriben al nivell d’Huawei en aquests determinats equipaments.
A Espanya, Huawei té quotes superiors al 30% en les xarxes d’alguns operadors, com Vodafone. Les ràtios són similars en molts països europeus. Renunciar completament als seus productes hauria retardat uns dos anys el desplegament del 5G en el continent, van explicar a eldiario.es fonts del sector.
L’acusació de l’administració Trump es va produir just quan Huawei estava a punt de tancar diversos acords amb més països europeus per a distribuir els seus productes. Es va enquadrar dins de la pugna geoestratègica que es desenvolupa entre les dues potències, en la qual la tecnologia digital juga un paper clau. Washington va pressionar als seus socis perquè donessin de costat a les empreses xineses i va vetar que les seves multinacionals digitals implantessin el seu programari en el maquinari d’Huawei. Això va provocar per exemple que els mòbils del fabricant xinès, els models del qual havien estat dels més venuts a Espanya fins llavors, deixessin de poder utilitzar el sistema operatiu Android, dissenyat per Google.
Malgrat les traves, Espanya no ha bloquejat l’ús de tecnologia d’Huawei i de fet alguns dels seus productes 5G han rebut la certificació de seguretat del CNI, com va ocórrer el passat 4 de juny. Això sí, la vigilància es manté i les mesures de seguretat no s’han relaxat: «Amb la certificació d’aquest producte en concret de la marca, no es pot inferir en cap cas un aval de la seguretat de la tecnologia d’Huawei», va declarar el subdirector del Consell de Ciberseguretat Nacional.